Kakšna svetila izbrati za otroško sobico?

Kakšna svetila izbrati za otroško sobico?

Tudi vaš dojenček spi nemirno, se večkrat zbuja? Malček večkrat kliče, da ga pokrijete, je žejen? Otroci imajo drugačen spalni ritem in navade kot odrasli. V prvih mesecih življenja dojenček spi zelo različno, tako po količini spanja kot strukturi, kar je povezano z zorenjem osrednjega živčevja.

V spanju se izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju, zato lahko pomanjkanje spanja pri otroku pusti posledice tako pri njegovem telesnem kot pri spoznavnem razvoju.

Spanec se prav tako razlikuje pri novorojenčku, dojenčku ali malčku. Novorojenčkovi možgani so v fazi intenzivnega razvoja, zato prespi približno 15–17 ur na dan. Njegova obdobja budnosti in spanja se izmenjujejo v 3- do 4-urnih ciklusih, ki so enakomerno razporejeni preko dneva in noči.

Ob koncu šestega meseca življenja dojenček prespi le še četrtino dnevnega časa. Pri starosti enega leta in pol pa do starosti treh oziroma šestih let, ko otrok postopno opusti dnevne počitke, ostane količina dnevnega spanja približno enaka, in sicer okoli dve uri.

Dojenček ima tako pri 6. mesecih običajno še tri dnevne počitke, med 9. in 12. mesecem dva, po 1. letu pa postopno preide na eno epizodo dnevnega spanja, nekje v sredini dneva, ki jo ohrani do tretjega ali celo do šestega leta. Nekje v času od 2. pa tja do 6. ali 9. meseca starosti se dojenček prične uspavati v fazo lahnega mirnega spanja. Podobno je tudi pri odraslih, vendar se spanec v tej starosti zelo hitro poglobi. Aktivno oziroma REM spanje pa se prične javljati ob koncu ciklusa spanja.

Kako do mirnega spanca in čim bolj prespanih noči?

Najpomembnejši kos pohištva pri oblikovanju otroške sobice je zagotovo postelja. Za lahkotno premagovanje dnevnih izzivov potrebuje otrok zdrav in kakovosten spanec. Tega pa zagotavlja postelja, ki naj bo ne samo lepa, naj bo uporabna in varna. Le tako bo zagotovila sproščen spanec. Na trgu je veliko otroških postelj, zato pred nakupom dobro razmislite, kakšno posteljo želite.

Kakovost pa imejte v mislih tudi, ko kupujete vzmetnico, vzglavnik in posteljno perilo. To naj bo bombažno, da diha in se otrok pod vročo odejo ne znoji. Dojenčkom mora med spanjem biti ravno prav toplo, raje nekoliko bolj hladno kot pretoplo, saj bodo tako postali nemirni in spanec ne bo kakovosten.

Kakovostno spalno okolje zagotovimo tudi z zračenjem in pohištvom iz naravnih materialov. O tem, kako pravilno zračimo, je veliko nasvetov. Prezračevanje je potrebno izvajati v vseh prostorih. Vsak prostor pa ima svoje zakonitosti.

Les je naravni material, ki diha. Dokazano je, da les s svojo energijo blagodejno vpliva na naše počutje. Zato je prav, da otroško sobico opremite vsaj delno z lesenimi kosi. Pohištvo iz masivnega lesa z vidika cene, ne more biti konkurenčno pohištvu iz iverice ali drugih umetnih materialov. Bistveno bolj pomembno kot cena pa je dejstvo, da iverica in drugi umetni materiali zaradi svoje sestave, ne nudijo zdravo in prijazno bivalno okolje kot les.

Želimo vam čim bolj miren in kakovosten spanec, da boste tako vi kot vaš malček spočiti in polni energije premagovali dnevne izzive.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.