Red v otroški sobi?

Red v otroški sobi?

Red v otroški sobi?

Odkrijmo čarobnost nepospravljene otroške sobe

Vstop v nepospravljeno otroško sobo je lahko pravo doživetje, ki nas starše največkrat spravi ob živce, kajne? 😊 Vendar še preden začnete divjati, da so med razmetanimi stvarmi v sobi svoj dom sigurno našla tudi kakšna »čudna bitja« in zahtevate takojšnjo čistilno akcijo, globoko vdihnite, štejte do deset in tokrat pristopite drugače.

 Pospravljanje

Predstavljamo nekaj zanimivih pristopov v boju proti kaosu, ki verjamemo, da vam bodo prišli prav, ko boste naslednjič svojega otroka spodbujali k pospravljanju otroške sobe.

 

Naj otrok sam pospravlja svojo sobo ali je to naloga staršev? Kaj pravijo strokovnjaki?
Strokovnjaki za razvoj otrok zagovarjajo pristop, ki otrokom omogoča sodelovanje pri urejanju in čiščenju njihovega prostora. To spodbuja občutek odgovornosti, samostojnosti in pripadnosti njihovemu okolju. Če nered ne ogroža zdravja, naj se ga dojema kot priložnost za otrokovo izražanje in razvijanje občutka pripadnosti prostoru.

 Red v otroški sobi

Kako učimo otroke urejanja sobe in čiščenja

Najprej, seveda z zgledom. Otroci kot gobe vpijajo dogajanje okoli sebe in nova znanja, večkrat, ko bodo opazovali nas pri pospravljanju doma, prej bodo sami posegli po sesalcu ali krpi za prah. Principov, kako naučimo otroka pospravljanja pa je ogromno.


Filozofija Montessori nam ponuja dragocene nasvete za vzgajanje otrok z občutkom urejenosti in odgovornosti:

  • Samostojnost in pohištvo prilagojeno otrokom: pohištvo, ki je zasnovano po Montessori principih in je prilagojeno otroški višini. Takšno premišljeno oblikovanje otroku omogoča neodvisnost pri dostopu do svojih stvari, spodbuja samostojnost in občutek lastništva.
  • Vsaka stvar naj ima svoje določno mesto: raznolikost pohištva pomaga otroku, vzpostaviti občutek reda, saj se nauči, da stvari pospravlja na isto mesto. Z  oznakami na policah in mestih za shranjevanje bo otrok lažje razporedil svoje stvari. 
  • Bodite zgled: otroku postavite pozitiven zgled s čisto in urejeno sobo.
  • Ustvarimo zabavno dejavnost: pospravljanje naj postane zabavna in privlačna rutina. Predvajajte veselo glasbo, uporabite barvite košare za sortiranje igračk in vzpostavite sistem nagrad za dobro opravljeno delo.
  • Ustvarite reden urnik: določite reden urnik pospravljanja. Doslednost bo otroku pomagala razumeti, da je urejenost sobe pomemben del njegove vsakodnevne rutine.

 Samostojnost

Ali izbira pohištva vpliva na razvoj občutka za red?

Vsekakor. Otroška sobica, ki ima zadosti raznolikih kosov pohištva, kot so komode, regali, omare in seveda nepogrešljivi knjižni regali, ni samo privlačna, ampak tudi otrokov pomočnik pri učenju reda.

Otrok v svoji sobi ne le spi, to je njegova igralnica in tudi učilnica. Različni kosi pohištva so namenjeni shranjevanju igrač, oblačil in drugih reči ter pomagajo otroku vzbuditi občutek, da ima vsaka stvar svoj mesto.

 Otroška sobica

Teh principov se držimo tudi pri nas, ko ustvarjamo otroške sobe. Še posebej opazni pa so v naši kolekciji Magicland (https://www.lip-satler.si/magicland), ki je zasnovana po Montessori filozofiji, ki igra ključno vlogo pri spodbujanju odgovornosti in urejenosti. 

 

Kolekcija Magicland ima neskončne variacije postavitve elementov, ki so primerni starosti otroka. Zakaj je to pomembno pri učenju reda:

  • Samostojnost: pohištvo Magicland je prilagojeno otrokom, omogoča neodvisnost pri dostopu do njihovih stvari, kar spodbuja občutek samostojnosti.
  • Red in urejenost: Magicland pohištvo vključuje premišljeno oblikovane predale in dostopne police, ki otrokom olajšajo vzdrževanje urejenosti njihove sobe.
  • Varnost in udobnost: pohištvo po vzoru Montessori filozofije poudarja varnost in udobje, ustvarjajoč varno in mirno okolje za otrokovo rast in razvoj.
  • Kakovost in trpežnost: kakovostno pohištvo iz kolekcije Magicland zagotavlja dolgoživost in stabilnost, kar otroku omogoča zanesljiv prostor, ki ga lahko imenuje za svojega. Pohištvo Magicland (https://www.lip-satler.si/magicland) je trajno, funkcionalno in prilagodljivo otrokovi starosti. Brez težav prestane preizkus časa in se prenaša iz roda v rod.

 Otroška soba

Vključevanje Montessori principov v otroško sobo z ustrezno opremo spodbuja neodvisnost in občutek odgovornosti. Odkrijmo čar nepospravljene sobe in otroku dovolimo, da izrazi sebe v svojem prostoru. S tem ustvarimo okolje, kjer lahko otroci cvetijo, se učijo in razvijajo občutek urejenosti in čistoče.

 

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.