Kako potolažiti in uspavati dojenčka?

Kako potolažiti in uspavati dojenčka?

Datum: 19.9.2022

Kako potolažiti in uspavati dojenčka ?

 Slika 1

Ste poskusili že vse mogoče...s previjanjem, dudo, vožnjo v vozičku, avtu, vendar nič ne deluje. Znanstveniki pravijo, da obstaja hitra rešitev za jokajočega otroka, ki je veliko lažja, kot si mislite.

Nova študija, objavljena v reviji Current Biology, predstavlja metodo za pomirjanje jokajočih dojenčkov in -kar je prav tako pomembno – zagotavljanje, da otroci ostanejo zaspani, ko jih položite v posteljo.

Metoda »hodi in nato sedi«

Postopek, ki ga je mogoče uporabiti je presenetljivo preprost in stroškovno učinkovit!

Sledite naslednjim korakom:


1. V naročju držite jokajočega otroka in ga 5 min sprehajajte, da bi ga umirili in uspavali.

2. Usedite se in še 5-8 min držite spečega otroka, preden ga položite v otroško posteljico.

3. To je to!

 

Utemeljitev

Navdih za prvi korak, prenašanje prihaja iz divjine. V glavi si predstavljajte levjo mater, ki v gobcu nosi svojega mladička. Sproščena drža in ubogljivost leva je posledica tako imenovanega »odziva na premikanje«, pomirjujočega učinka, ki nastane zaradi prenašanja in s tem povezanega zmanjšanja srčnega utripa.

 

Glavna raziskovalka Kumi Kuroda s sodelavci iz Centra za znanost o možganih RIKEN na Japonskem  so naredili študijo ali lahko enak postopek pri dojenčku sproži enak odziv.

Rezultati so pokazali, da so jokajoče dojenčke najučinkoviteje in dosledno pomirili, če so jih sprehajale njihove mame. Ugotovili so tudi, da so jokajoče dojenčke najbolje umirili po vsaj 5 minutah hoje, tudi podnevi, ko so bili budni.

Naslednji korak je bil namestitev v otroško posteljico. Zaspani dojenčki so veliko bolj verjetno ostali zaspani, če jih je mama v sedečem položaju držala vsaj še 5 – 8 minut, preden jih je položila na posteljo.

Slika 2

V primerih, ko so bili dojenčki uspavani pred iztekom 5 min, so se pogosteje zbujali in jokali. Raziskovalci so preizkusili tudi različne položaje in hitrosti polaganja otroka, vendar so ugotovili, da je imelo pomemben učinek le polaganje v sedečem položaju.

Pomembno

Poudariti je potrebno, da ima študija tako kot vse ostale, svoje omejitve, saj so bili v njej opazovani le dojenčki in njihove mame. Očetje ali drugi sorodniki niso bili vključeni v raziskavo. Polega tega predlagana metoda ni mišljena kot dolgoročna strategija uspavanja otroka. Ta protokol namesto tega zagotavlja takojšnjo pomiritev otrokovega joka in je lahko uporaben zlasti ob posebnih priložnostih, ko redna rutina spanja, dojenje ali dude niso učinkovite ali na voljo.

Če pa ste izčrpani, s tem preprostim trikom, ne morete ničesar izgubiti, če ga preizkusiti.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.