Polivanje dojenčka do treh mesecev starosti

Polivanje dojenčka do treh mesecev starosti

Predstavljamo rešitev za dojenčke, ki polivajo ali imajo refluks. Glede na razpoložljive podatke se polovica staršev ukvarja s polivanjem, refluksom ali bruhanjem dojenčkov. Polivanje največkrat izzveni do prvega leta starosti, medtem ko refluks lahko ostane in nas spremlja celo življenje. Kaj pomeni polivanje? Polivanje ni bolezen, ampak posledica anatomskih značilnosti dojenčkov, tj. slabše razvite zgornje mišice želodca – cardie.

Predstavljamo edinstveno rešitev za dojenčke, ki polivajo ali imajo refluks

 

Glede na razpoložljive podatke se polovica staršev ukvarja s polivanjem, refluksom ali bruhanjem dojenčkov. Polivanje največkrat izzveni do prvega leta starosti, medtem ko refluks lahko ostane in nas spremlja celo življenje.

Kaj pomeni polivanje?

 

Polivanje ni bolezen, ampak posledica anatomskih značilnosti dojenčkov, tj. slabše razvite zgornje mišice želodca – cardie. Želodec ima dve zapiralki, zgornjo, v katero se zliva požiralnik in se imenuje cardia, in spodnjo, s katero se želodec povezuje z dvanajstnikom in se imenuje pilorus. Polivanje se dogaja tudi zato, ker dojenčki med hranjenjem »pojedo« veliko zraka, so aerofagi. Tako imajo dojenčki poleg mleka želodec tudi poln zraka, ki zaradi težnosti hrano potiska ven skozi cardio.

Prepogosto polivanje je najpogosteje povezano z alergijo na kravje mleko ali jajca, ki jih pri doječih otrocih uživa mama, pri nedoječih otrocih pa je lahko krivo navadno adaptirano mleko, ki ni hipoalergeno in ne vsebuje hidrolizata proteina kravjega mleka.

Če dojenček nima znakov bolezni, je lahko polivanje tudi znak preobčutljivosti na nekatera živila ali zdravila, ki jih uživa mama. Nekateri dojenčki začnejo polivati, ko jim začnejo mame dodajati vitaminske nadomestke ali ko slednje začnejo uživati mame. Če je dojenček sicer zdrav, se doji pogosto, napreduje in raste po svoji krivulji ter pogosto polni pleničke, je vaša skrb odveč.

Refluks

 

Nekateri dojenčki polivajo več in obilneje ter slabše napredujejo. Gastroezofagealni refluks (GER) je lahko resno obolenje, ki povzroča, da se vsebina iz želodca vrača nazaj v požiralnik ali dojenčkova usta.

Dojenček z GER lahko poliva ali pa tudi ne, kar imenujemo »tihi refluks«. Želodčna vsebina povzroča poškodbe sluznic in zdravstvene težave, kot so davljenje in kašljanje, dojenček se močno krivi nazaj in nepravilno obrača glavo (da zmanjša pekočo bolečino), med hranjenjem močno joka in je zelo nemiren, hranjenju se upira in ga zavrača. Če sumite, da ima vaš otrok refluks, je prav, da ga pregleda zdravnik, ki bo presodil, ali ima dojenček GER, in ga napotil k specialistu.

Dojenčku z GER pa lahko pomagamo tudi sami. Pomembno je, da je vedno v položaju, kjer ima glavo više od trebuha. Pomaga, da ga hranite v čim bolj pokončnem položaju, pod kotom 30-40°, pri čemer si pomagajte z blazinami.

Takim dojenčkom zelo prija nošenje v rutah ali trakovih, saj imajo v položaju za nošenje glavo više od trebuha in jim prija masaža, ko se ob nošenju privijajo ob materino telo. Pomagalo bo tudi, da dojenčkovo ležišče podložite tako, da bo imel med spanjem glavo više od telesa.

 Če gre za tihi refluks ga je težje prepoznati, pa vendar obstajajo nekateri simptomi, ki kažejo nanj. Običajno se pojavi med šestim tednom in petimi meseci starosti, dojenček pa pri težavah s tihim refluksom pogosto joka, predvidoma po hranjenju. Ko spije mleko, postane razdražljiv, nemiren in jokav. Posledično se lahko pojavijo nelagodje, kašelj ali vneto grlo, kiselkast zadah in pogosto kolcanje pa tudi izguba telesne teže. Če boste opazili, da dojenček nekaj časa po hranjenju ali dojenju požira, gre lahko za tihi refluks, pri katerem otrok mleko, ki se vrača iz želodca nazaj v usta, pogoltne, preden ga izpljune.

Kako lahko preprečimo polivanje ali refluks?

 

Novorojenček:

  • Dvignite mu glavo, kjer koli leži.
  • Držite ga v pokončnem položaju vsaj 30 minut po hranjenju.
  • Zgostite mu mleko v steklenički (nujen predhoden posvet s pediatrom).
  • Spremenite urnik hranjenja.

Otrok:

  • Dvignite mu vzglavje v postelji. Glava dojenčka mora biti više od telesa oziroma stopal za približno 10 cm.
  • Vsaj dve uri po hranjenju naj bo pokonci.

 

Strokovnjaki torej na prvem mestu priporočajo dvignjeno vzglavje. Tudi v podjetju Satler smo prepoznali težavo, s katero se srečuje več kot polovica staršev. Kot odgovor nanjo smo z vso skrbnostjo in resnostjo razvili PODLOGO PROTI REFLUKSU, ki je edinstven izdelek te vrste na trgu.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.