Pomagaj mi, da naredim sam …

Pomagaj mi, da naredim sam …

Pomagaj mi, da naredim sam, je glavna smernica pedagogike Montessori, ki jo je razvila italijanska zdravnica Maria Montessori. Danes so njeni pristopi in metode zelo priljubljeni in vedno več naprednih staršev sledi njenim nasvetom na različnih področjih otrokovega razvoja. V čem je pedagogika Montessori drugačna? Maria Montessori je skozi opazovanja otrok spoznala, da se ti učijo sami glede na to, kaj najdejo v svojem okolju. Zagovorniki pedagogike verjam…

Pomagaj mi, da naredim sam, je glavna smernica pedagogike Montessori, ki jo je razvila italijanska zdravnica Maria Montessori. Danes so njeni pristopi in metode zelo priljubljeni in vedno več naprednih staršev sledi njenim nasvetom na različnih področjih otrokovega razvoja.

V čem je pedagogika Montessori drugačna?

 

Maria Montessori je skozi opazovanje otrok spoznala, da se ti učijo sami glede na to, kaj najdejo v svojem okolju. Zagovorniki pedagogike verjamejo, da se otroci učijo bolje, če so resnično in močno zainteresirani za določen predmet, igro ali pripomoček. Skozi igro in raziskovanje so pripravljeni vse narediti sami. Povedano poenostavljeno, če otroka spodbujamo in ga postavimo v zanimivo okolje, bomo spodbudili njegovo željo po učenju. Pedagoški  pristop Montessori spodbuja domišljijo, povečuje zaznavanje okolja ter ustvarja željo po učenju in odkrivanju.

Učni pripomočki Montessori

 

Učni pripomočki Montessori pri otroku spodbujajo občutek za red, hkrati pa z njimi otroci spoznavajo odnose in zakone, ki so prisotni v življenju. Vsi pripomočki Montessori so narejeni iz naravnih snovi, posamezen izdelek pa je sestavljen iz samo enega materiala.

Materiali Montessori se delijo na pet osnovnih področij:

 • Material za praktično življenje, ki je vedno prilagojen velikosti otrok. Vaje se delijo na tri področja: skrb za samega sebe (oblačenje, umivanje …), skrb za okolico (delo na vrtu, pranje perila, posode …) in vaje, povezane z življenjem v družbi (postrežba gostov, pozdravljanje …).
 • Material za matematiko. Zelo znan pripomoček so zlate kroglice,s katerimi otrok spoznava desetiški sistem.
 • Material za jezik je usklajen z materialom za občutek. Najbolj znane so črke iz grobega, hrapavega papirja, nalepljene na lesene ploščice. Otrok z občutljivimi konicami prstov tipa in kinestetično doživlja obliko črk. Tako nekateri otroci znajo zapisati črke, čeprav jih še ne poznajo.
 • Material za prostorsko vzgojo. Z njim otroci vzpostavijo stik s svetom. Otrok odkriva v okviru zemljepisa, geologije, kemije, biologije, fizike, astronomije itn. Treba mu je omogočiti razumevanje temeljnih znanj o prostoru. Primer je globus, na katerem lahko otroci otipajo oceane in kopno.Material za občutek, ki vključuje veliko možnosti igre. Otrok spozna nekatere lastnosti predmeta, kot so barva, oblika, velikost, teža in površina. Ta izkušnja, ki prihaja prek čutil, vodi otroke do materializirane abstrakcije. Sem spada tudi igra s kockami.

Kocke Satler blocks


Igra s kockami spada med konstrukcijske igre. Otrok med igro povezuje in sestavlja dele igrač ter s tem gradi in ustvarja konstrukcijo. Ta vrsta igre spodbuja otrokovi domišljijo in ustvarjalnost. Pomaga tudi pri učenju osnovnih matematičnih veščin, kot so razvrščanje, štetje in vzorčenje, ter hkrati krepi razvoj fine motorike. 

Otrok zlaga kocke, zraven pa tudi razmišlja, načrtuje in uresničuje svoje ustvarjalne zamisli. Otrok razvija domišljijo in se uči potrpežljivosti.Najbolj pomembno pa je, da vse te veščine osvaja skozi zabavo.

Kocke Satler blocks za ustvarjanje nastajajo iz odpadnih kosov lesa, ki nam ostaja pri izdelavi pohištva. V podjetju Satler od nekdaj spoštujemo in obožujemo les, odpadne kose lesa pa se trudimo ponovno uporabiti in jim dati neko novo vrednost.

Kocke nastajajo iz različnih odpadnih kosov lesa, tako po obliki kot z vidika lesne vrste, zato so različnih velikosti in popolnoma naravne.

Zakaj izbrati kocke Satler blocks?

 

 • Hvaležna vam bosta narava in okolje
  Kocke so izdelane iz ostankov lesa, so v naravnem stanju in brez zaščitnih premazov.
 • Ustvarjalnost in učenje
  Lesene igrače spodbujajo motoriko, hiter razvoj uma in ustvarjalnost.
 • Ročna izdelava
  Ostanke lesenih kock pregledamo, jim obrusimo robove in jih ročno spakiramo v bombažne vreče.
 • Skupaj z nami pomagate najranljivejšim skupinam v družbi

 

Za skrbno in vzorno pakiranje so zaslužne predvsem pridne roke invalidov iz podjetja KIP VIZIJA.

Poskrbite, da se bo vaš otrok razvijal v samostojnega in kreativnega posameznika, in izberite lesene kocke Satler blocks.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.