Neprespane noči? Nekaj nasvetov, da bosta tako otrok kot vi bolje naspana.

Neprespane noči? Nekaj nasvetov, da bosta tako otrok kot vi bolje naspana.

Tudi vaš dojenček ponoči nemirno spi in se večkrat zbuja? Vas malček ponoči večkrat kliče, da ga pokrijete ali ker je žejen? Otroci imajo drugačen spalne navade in ritem kot odrasli. V prvih mesecih življenja dojenček spi zelo različno tako po količini kot sestavi spanja, kar je povezano z zorenjem osrednjega živčevja.

Med spanjem se izločajo številni hormoni, med njimi tudi rastni hormon, ki ima odločilno vlogo pri rasti in razvoju, zato lahko pomanjkanje spanja pri otroku pusti posledice pri njegovem telesnem in spoznavnem razvoju. 

Spanec se prav tako razlikuje pri novorojenčku, dojenčku ali malčku. Novorojenčkovi možgani so v fazi intenzivnega razvoja, zato prespi približno 15–17 ur na dan. Njegova obdobja budnosti in spanja se izmenjujejo v 3- do 4-urnih ciklusih, ki so enakomerno razporejeni prek dneva in noči.

Ob koncu šestega meseca življenja dojenček prespi samo še četrtino dneva. Pri starosti enega leta in pol pa do starosti treh oziroma šestih let, ko otrok postopno opusti dnevne počitke, ostane količina dnevnega spanja približno enaka, in sicer okoli dve uri.

Dojenček ima tako pri šestih mesecih običajno še tri dnevne počitke, med devetim in dvanajstim mesecem dva, po enem letu starosti pa postopno preide na eno epizodo dnevnega spanja, nekje na sredini dneva, ki jo ohrani do tretjega ali celo do šestega leta. Približno od drugega pa do šestega ali devetega meseca starosti se dojenček začne uspavati v fazo lahnega mirnega spanja. Podobno je tudi pri odraslih, vendar se spanec pri tej starosti zelo hitro poglobi. Aktivno spanje ali spanje REM pa se začne pojavljati ob koncu ciklusa spanja.

Kako do mirnega spanca in čim bolj prespanih noči?

 

Najpomembnejši kos pohištva pri oblikovanju otroške sobe je zagotovo postelja. Za lahkotno premagovanje dnevnih izzivov otrok potrebuje zdrav in kakovosten spanec. Tega zagotavlja postelja, ki pa naj bo ne samo lepa, ampak tudi uporabna in varna. Samo tako bo zagotovila sproščen spanec. Na trgu je veliko otroških postelj, zato pred nakupom dobro razmislite, kakšno želite.

O otroških posteljah, nasvetih pri izbiri in drugih nasvetih smo že pisali na teh povezavah: 

  • Otroška postelja – najbolj skrbno izbran kos pohištva v otroški sobici
  • Varen in udoben spanec vašega otroka od rojstva do 15. leta starosti
  • Je otroška posteljica že premajhna

 

Kakovost pa imejte v mislih tudi, ko kupujete vzmetnico, vzglavnik in posteljno perilo. To naj bo bombažno, da diha in da se otrok pod vročo odejo ne znoji. Dojenčkom mora med biti spanjem ravno prav toplo, raje nekoliko hladneje kot pretoplo, saj bodo drugače postali nemirni in spanec ne bo kakovosten.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.