Ali lahko barve v otroški sobi vplivajo na razpoloženje?

Ali lahko barve v otroški sobi vplivajo na razpoloženje?

Pričakujete dojenčka ali pa ga selite v svojo sobo? Se morda selite v nov dom ali otroku opremljate mladinsko sobico? Pohištvo ste izbrali, postavitev je načrtovana,zdaj pa je čas, da razmislite tudi o barvah in dekoraciji. Z barvami se srečujemo na vsakem koraku. Ste vedeli, da vplivajo tudi na počutje? Nekateri odtenki lahko izboljšajo našo storilnost in motivacijo,spet drugi pomirjajo ali sproščajo,nekateri pa delujejo celo agresivno.

Z barvami se srečujemo na vsakem koraku. Ste vedeli, da vplivajo tudi na počutje? Nekateri odtenki lahko izboljšajo našo storilnost in motivacijo, spet drugi pomirjajo ali sproščajo,nekateri pa delujejo celo agresivno.

Tako kot odrasli se tudi otroci odzivajo na barve. Že dojenčki zaznavajo kontraste, na začetku črno in belo barvo, po četrtem mesecu starosti pa tudi druge. Številne raziskave so potrdile, da so barve pomembne za otrokov razvoj. Otroci zelo radi posegajo po slikanicah, ki vsebujejo barvite slike, uživajo med listanjem po njih, pri tem pa se dobro počutijo in zraven veselo čebljajo.

Na otrokovo razpoloženje po mnenju psihologov vpliva njihovo okolje, vključno z barvami v njihovih sobah. Zato je prav, da starši vnesemo v njihov prostor primerne odtenke, da se bodo počutili prijetno in ustvarjalno ter se zdravo razvijali.

Barve in njihovi učinki

 

Rdeča 

Rdeča je še posebej spodbudna barva. Nekatere raziskave kažejo, da rdeča celo poveča srčni utrip in hitrost dihanja,da spodbuja otroke spodbuja in veča njihovo koncentracijo, zato je priljubljena barva v učilnicah.

Je barva ognja in strasti, zato lahko prevelika izpostavljenost rdeči barvi povzroči agresijo, nemir in nespečnost. Prav tako ni primerna za otroke, ki imajo že v osnovi preveč energije, in sobe dojenčkov.

Oranžna

Oranžna je svetla in vesela barva, ki dokazano izboljša komunikacijo in socializacijo. Otroci, ki se igrajo v sobah z oranžnimi barvnimi odtenki, po navadi bolj sodelujejo, so ekstrovertirani in samozavestni.

Ta barva spodbuja delavnost, veselje in osebnostno rast. Če je vaš malček zaspanček, mu bo v pomoč pri jutranjem vstajanju. Z zdravstvenega vidika je zelo krepilna za pljuča, tek, trebušno slinavko in srce.

Preveč oranžne barve pa ima lahko tudi nasprotni učinek. Prikaže lahko klepetavo stran sramežljivega otroka, v prevelikih količinah pa lahko povzroči razdražljivost in neprijaznost. Raje uporabite nežne odtenke oranžne, ki jih združite z nežno zeleno, sivo ali nevtralno bež barvo.

Rumena

Je zelo pozitivna barva, saj je barva sonca. V vsako sobo vnese pozitivno vzdušje. Nekatere raziskave so pokazale, da imajo otroci, ki delajo ali se učijo v sobah z rumeno barvo, boljša koncentracijo in spomin. Rumena barva nas poživlja ter spodbuja ustvarjalnost, komunikativnost in motoriko.

Bodite pa pozorni, če vaš otrok slabše spi in zgodaj vstaja, saj bo takrat rumena slabo vplivala nanj. Rumeno kombinirajte s sivo, modro ali zeleno barvo.

Zelena

Zelena barva simbolizira harmonijo. Je pomirjujoča barva, ki v prostor vnese svežino narave in občutek igre na prostem. Številne šole se odločijo za uporabo zelene barve v učilnicah, zlasti v srednjih šolah. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko zelena barva poveča bralno sposobnost pa tudi bralno razumevanje.

Če bo vaš otrok večino domačih nalog opravljal v svoji sobi, je zelena barva lahko odlična izbira. Kot pri vsaki hladni barvi tudi pri tej velja, da temnejši kot je odtenek, temnejša je soba. Odtenka gozda ali borovine lahko postaneta izjemna in celo nekoliko depresivna, medtem ko lahko odtenek mete ali čajna zelena resnično pomagata pomiriti zaskrbljenega otroka. V otroških sobah, predvsem v sobah dojenčkov, je zelo primerna predvsem v nežnih pastelnih barvah. V zeleni sobi bo dojenček bolj mirno zaspal.

Modra

Modra barva deluje sproščujoče ter spodbuja natančnost, razumskost, spomin in zrelost. Spada med najprimernejše barve za otroško sobo, saj se ob njej otroci lažje zberejo in učijo. Ima zelo velik nabor odtenkov: turkizna, kraljevsko modra, mornarsko modra, indigo, pastelno modra, ledeno modra … Pazite samo, da ne boste pretiravali. Ustvarjanje sobe, ki je preplavljena z modro barvo, lahko preseže pomirjujoč učinek in povzroča depresijo. Poskusite uravnotežiti modro z rumenimi in rdečimi dodatki.

Vijolična

Vijolična je barva razkošja, domišljije in skrivnostnosti, lahko pa povzroči potrtost in melanholijo, če je uporabimo preveč. Primerna je za otroške sobe, ker spodbujajo domišljijo in potrpežljivost. Najbolje jo je uporabiti v pastelnem tonu, saj tako upočasnite naporen delovni ritem otroka in ga umirite, da razmisli o svojih občutkih in občutkih drugih.

Vijolično lahko popestrite s kontrastno oranžno. Temne odtenke vijolične lahko uporabite tudi za toniranje svetlejših barv, kot sta spomladansko zelena ali vroče roza.

Siva

Siva barva lahko zelo preseneti. Če jo uporabljate kot osnovno barvo, lahko povzroči občutek osamljenosti. Če želite sivo vključiti v otroško sobo, je najbolje, da to naredite zmerno. Sivi poudarki lahko denimo pomagajo izravnati svetlo rumeno sobo ali pa razbijejo intenzivne barvne odtenke, kot sta turkizna in magenta.

Z vidika psihologije barv je siva barva kompromisa – ni ne črna ne bela, je nekakšen prehod med obema. Bolj kot je temna, bolj je dramatična in skrivnostna, svetlejša pa je svetleča in živahna.

Bela

Je nevtralna in umirjena barva, ki je primerna prav za vsak prostor. Če je uporabimo preveč, pa lahko deluje hladno in nas spominja na bolnišnico. Najprimernejša je za strop in zidove, ki jih zakriva večja omara ali regal, ali pa z njo naredimo trak na zidu, na katerega lahko prilepimo stenske nalepke, obesimo fotografije ali ga lastnoročno poslikamo.

Pohištvo in barve

 

Osnovne kose opreme v otroški sobi je smiselno izbrati v nevtralnih tonih, saj bodo svojemu namenu tako služili dlje časa in imeli boste več možnosti pri izbiri dodatkov. Pohištvo ostaja, barve in dekoracijo pa lahko spreminjate glede na starost otroka ali naveličanost.

Pohištvo Satler lahko izberete v različnih barvnih odtenkih, odvisno od modela. Med osnovne kose štejemo posteljo, predalnike, previjalne komode, omare itn. Obstaja veliko novih in sodobnih modelov, med katerimi lahko izbirate.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.