Kako ustvariti otroško sobo po pristopu Montessori?

Kako ustvariti otroško sobo po pristopu Montessori?

Tudi vi želite spodbujati samodisciplino, samostojnost, znanje, sposobnost reševanja težav in navdušenje pri učenju? Pristop Montessori spodbuja vse to. Otroci, vzgajani po tej metodi, pridobijo ljubezen do učenja in samoiniciativnost, razvijajo jezikovne in druge sposobnosti ter krepijo sočutje. Pedagogika Montessori je nastala z opazovanjem otrok. Razvila jo je italijanska zdravnica Maria Montessori, ki je vse svoje življenje …

Tudi vi želite spodbujati samodisciplino, samostojnost, znanje, sposobnost reševanja težav in navdušenje pri učenju? Pristop Montessori spodbuja vse to. Otroci, vzgajani po tej metodi, pridobijo ljubezen do učenja in samoiniciativnost, razvijajo jezikovne in druge sposobnosti ter krepijo sočutje.

Pedagogika Montessori

 

Pedagogika Montessori je nastala z opazovanjem otrok. Razvila jo je italijanska zdravnica Maria Montessori, ki je vse svoje življenje posvetila otrokom. Preučevala je, kako otroku kar najbolj omogočiti poln razvoj. Njen pedagoški pristop najlažje opišemo kot: »pomoč pri otrokovem naravnem razvoju«. Zamisli Marie Montessori so bile za njen čas zelo inovativne v mnogih pogledih. Skozi opazovanja na kliniki, kjer je bila zaposlena, je odkrivala, kako se otroci učijo, in pri tem spoznala, da se otroci učijo sami glede na to, kar najdejo v svojem okolju.

Ustvarite okolje, prilagojeno otroku

 

Okolje spreminja otroka in mu pomaga, da začne samostojno oblikovati svoj duševni svet, da razvija sposobnost koncentracije, medtem ko izvaja dejavnosti, ki jih sam izbira. Prostor naj bo tak, da je vsa oprema v njem prilagojena otroku in mu je vedno na dosegu roke. Okolje po pristopu Montessori je minimalistično, kjer velja pravilo manj je več. Zato ima manj dražljajev in deluje bolj umirjeno, kar dobro vpliva na otrokov razvoj sposobnosti koncentracije.

Če razmišljate o pristopu Montessori za svojega otroka, njegov bivalni prostor spremenite v varno in neodvisno učno okolje, tako, da ustvarite zabavno in poučno spalnico

Postelja Montessori

 

Pristop Montessori zagovarja nizko posteljo. To je postelja brez ograjice, ki je pri tleh in otroku omogoča, da se takoj lahko svobodno giblje, takoj ko se zbudi. Običajno se otroci v posteljah z ograjico jočejo, ko se zbudijo, saj jim takoj postane nezanimivo. Postelja, pri kateri ima otrok svobodo gibanja, pomeni, da mu že od majhnega omogočamo odločanje, vam pa priskrbi par minut daljši spanec in mirno jutro.

Postelja Montessori Magicland ima skrbno načrtovan posteljni okvir, prilagojen filozofiji Montessori. Nosilno ogrodje posteljnega okvirja, ki ga odlikujejo nežno zaobljene in elegantne linije, je že v osnovni izvedbi opremljena z izvrtinami za poznejše preprosto nameščanje običajnega ležišča z vzmetnico.

S to mislijo smo v podjetju Lip Satler oblikovali posteljo, ki otroku že od prvih samostojnih korakovomogoča spanje in igro na tleh.

Pozneje, s starostjo in razvojem otroka, lahko isto ležišče ko otrok obvlada plezanje po lestvi, namestimo na najvišji položaj (150 cm od tal), prostor pod ležiščem pa otrok lahko izkoristi za igro.

Posteljno ogrodje brez težav prenese tudi nameščanje dveh ležišč hkrati (pograd).

Postelja Montessori Magicland je sejemsko nagrajen izdelek iz hrastovega lesa, oljen z naravnimi olji in lakiran z okolju in ljudem neškodljivimi barvami

Oprema naj bo preprosta – minimalistična

 

Če je vaš cilj spodbujanje samostojnosti, je pomembno, da so stvari preproste za uporabo. Spalnica vašega dojenčka mora biti prostor, kjer se bo počutil varno in sproščeno. Izbirajte nevtralne, tople in pomirjujoče odtenke in bodite previdni pri izbiri izdelkov z vzorcem.

Otroško sobo opremite z majhno mizo, majhnimi stoli, nizkimi elementi ter policami za knjige in igrače, ki jih otrok lahko vedno doseže. Namestite simpatične obešalnike tako, da si bo otrok sam izbiral oblačila, odložil torbo ali shranil kape in šale. Stene lahko opremite s fotografijami, plakati s podobami črk in številk, zemljevidi … Izbirajte naravne materiale. 

Spodbujajte svobodno igro

 

Otroku omogočite, da sam izbere, s čim se bo igral, zato naj bodo njegove igrače shranjene na dostopnem mestu. Na vidna mesta postavite igrače, s katerimi se najraje igra, druge pa za nekaj časa pospravite in jih čez čas zamenjajte. Ne pozabite na različen didaktični material, ki spodbuja otrokov motorični razvojradovednost in učenje.

Pokličite naše svetovalce in skupaj preverite aktualno ponudbo.

Prejmite uporabne novice in 10% popusta na celoten nakup!
Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.